
Bruggenbouwers
Bram Bakker
Als ambassadeur van de CGO-Fong maakt Stefan van Rossum een serie interviews met bruggenbouwers; mensen die de complementaire zorg verbinden met de reguliere zorg, het bedrijfsleven, topsport en andere gebieden.
Het eerste interview is met Bram Bakker. Oud-psychiater die bewust zich heeft laten uitschrijven als psychiater en veel meer het lijf benadert in zijn huidige werkwijzes.
Wie is Bram Bakker?
Bram Bakker (Zwolle, 1963) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Zijn artsexamen behaalde hij in 1991. Vervolgens specialiseerde hij zich tot psychiater aan de toenmalige Valeriuskliniek in Amsterdam (thans GGZ InGeest). In dezelfde periode deed hij promotieonderzoek naar de behandeling van paniekstoornis met pillen of praten. Hij promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit.
Als psychiater was hij werkzaam op zeer diverse plekken. Op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Amsterdam, bij het landelijk centrum eetstoornissen Ursula in Leidschendam en op diverse plekken in de GGZ, varierend van polikliniek tot gesloten opnameafdeling.
De laatste jaren van zijn loopbaan als psychiater werkte hij hoofdzakelijk in de verslavingszorg. Hij was medisch directeur bij een aantal verslavingsklinieken. Daarnaast had hij een eigen praktijk en werkte hij in teamverband mee in de behandeling van ‘onbegrepen lichamelijke klachten’ en ‘chronische pijn’.
Met Simon van Woerkom schreef hij een boek over Runningtherapie en organiseert hij al jaren een driedaagse cursus onder dezelfde titel, zie runningtherapie.nl. Sinds 2003 is Bram actief als publicist. Tot zijn succesvolste boeken behoren ‘Verademing’ (met Koen de Jong) en ‘Gevoelsarm’, waarin beschreven wordt waarom hij zijn registratie als psychiater liet verlopen. Zijn nieuwste boek Oud zeer deed veel stof opwaaien.
Bram heeft twee zoons en een dochter.
Wat is het CGO-Fong?
In het verleden is met zorgverzekeraars afgesproken een herkenbaar en transparant niveau van onderwijs aan te bieden door alle bij- en nascholingen van een nummer te voorzien.
CGO-FONG is dus de enige **brancheorganisatie** van CAM opleiders voor het waarborgen van een kwalitatief hoogwaardige opleiding door het behalen van een accreditatie CPION, SNRO of SKB.
Een essentieel uitgangspunt van CGO-FONG in dit gehele proces is het borgen van het Hbo-niveau van de opleidingen. Dit niveau garandeert dat therapeuten niet alleen over de benodigde basiskennis en vaardigheden beschikken, maar ook kritisch kunnen nadenken, zelfstandig kunnen werken en zich wetenschappelijk kunnen onderbouwen.